- Komerční sdělení-zpravy

Deset tipů jak přikrmovat ptáčata

- Reklama -magazin

S umístěním krmítka pro ptáčata nemusíte čekat až do momentu, kdy se příroda ocitne pod sněhem a ukazatel teploměru klesne hluboko pod bod mrazu.

Už teď ho začnou navštěvovat sýkorky, brhlíky a vrabci, které hledají zpestření svého jídelníčku.

Pokud je ve vašem okolí potravy málo, na krmítka budou nalétávat v četných hejnech a vy budete mít zážitek z každodenního pozorování. Užijete si jejich zkoumavou opatrnost, šarvátky při stále prázdnějším krmítku a zahlédnete i to, jak se sýkorky od brhlíku naučí rozbíjet slunečnicová semínka na hrubé omítce.

  1. Na design si nepotrpí
    Země je pro ptáčata tím nejpřirozenějším krmítkem. Proto si nedělejte těžkou hlavu z toho, zda je doma vyrobené krmítko z PET láhve stejně dobré jako zásobník z pletiva nebo vyzdobený dřevěný domeček z ekoobchodu. Důležité je pouze to, aby bylo krmítko pro ptáčata přístupné a ochránilo obsah před vrtochy počasí.

Krmivo je třeba ochránit před vodou, sněhem a větrem. Je praktické, pokud spodní část zachytí vše, co ptáčata rozhází při přebírání a rozfoukají při vzlétání z krmítka. Pokud se semínka ztratí pod silnou vrstvou sněhu, stanou se dostupnými až při odměku.

  1. Ne všechny jsou maličké
    O potravu se v blízkosti lidských obydlí nezajímají jen drobné druhy ptactva. Hrdličky, drozdy a čvíkoty, které neodletěly, neumí šplhat po závěsných zásobnících a do malých domečkových krmítek se nevejdou. Chcete-li pomoci i jim, postarejte se o to, aby bylo krmítko dostatečně velké.

Častými návštěvníky jsou také různé druhy datlů, které hledají živočišnou potravu. Vyvarovat byste se měli snad jen přikrmování městských holubů, s jejichž přemnoženou populací bojují samosprávy.

  1. Snažte se je nezabít
    I když ptáčata při krmení neztrácejí svou ostražitost, nevhodně umístěné krmítko může zvyšovat šance predátorů při lovu. Krmítka umísťujte na místo, u kterého kočky nemohou číhat na svou kořist, aby se měla s čím pobavit. Vyvarujte se používání jemných síťek na tukových krmítkách, ptáčata v nich mohou uvíznout.

Věšíte-li krmítko na verandu nebo jej umísťujete před okno, zareagujte okamžitě, pokud začnou ptáčata narážet do skleněných výplní. Pomůže cokoliv. Liniová kresba vápnem, papírová ozdoba nalepená na skle či závěs z interiérové ​​strany. Stává se to většinou tam, kde ptáčata unikají před lidmi.

  1. Krmivo z obchodu nechutná lépe
    Směsi semínek, lojové kuličky a různé jiné příkrmy pro ptáčata z prodejní sítě nejsou ničím výjimečné a nechutnají lépe než ty, které jim umíte ze své spíže naservírovat sami. Chcete-li pomoci ptáčatům a ne naplnit peněženky prodejců, sáhněte přímo po surovinách.

Zapomeňte na všechny osvědčené recepty z internetu a pomyslete na to, čím se živí přes letní sezónu. Sbírají to, co jim chutná a je jim úplně jedno, jestli je sezóna drobného hmyzu nebo na keřích dozrávají drobné plody. Každý má svůj vlastní jídelníček.

  1. Tuk je náhradou za hmyz
    Hmyzožravá ptáčata přecházejí v zimních měsících na chudší stravu a tak vždy ocení živočišné a rostlinné tuky. Nabídnout je můžete ve formě slunečnicových semínek, máku, řepky, nesolených oříšků nebo loupaného ovsa.

Podstatně levnější je však neuzená vepřová slanina, hovězí lůj, vepřové sádlo či směs rostlinného oleje s hrubou moukou. Pochutnat si na nich přijdou brhlíky, sýkorky, korýši a pevné živočišné tuky potěší i datle. Směle jim můžete nabídnout také masové zbytky povařené ve vodě.

  1. Hospodovská krmiva nezklamou
    Vrabci, strnady a hrdličky jsou vděčné stejnému krmení jako domácí hospodářská zvířata. S radostí se pustí do ječmene, pšenice a kukuřičné lámanky. Pokud jsou hladové, nepohrdnou ani rýží či jinými obilovinami.

Nabídnout jim můžete také strouhanku nebo natlučené bezvaječné těstoviny. Dbejte na to, aby tento druh krmení byl vždy v suchu, aby nezačal v teplejším počasí kvasit. Možná vám bude nějakou dobu trvat než se na vaši nabídku zájemci slétají. Mnozí už stihli objevit příležitosti u odpadkových košů.

  1. Krmítko, které se naplní samo
    Ne všechna krmiva je třeba kupovat. Pokud ve dvoře zasadíte okrasné keře rodící drobné plody, potáhnete plot rodivým paviničům nebo zasadíte do kouta zahrady jeřabinu či bez, ptáčata si najdou dobroty v každoroční úrodě, která zůstane viset na větvích.

Drozdy a chochláče ocení i přebytky ze sklizně vašich jabloní. Pokud jim budete přebytečné ovoce během zimy servírovat na parapetní desku nebo do jednoduchého krmítka, štědrou nabídku zajisté neodmítnou. Pochutnají si i na hrubě strouhané mrkvi.

  1. Chladné noci přečkají v úkrytu
    Některé druhy ptáčat ocení, pokud v blízkosti krmítka najdou i vhodné místo k přenocování. Může to být hustý živý plot, štědrá hromádka větví nebo dřevěná bedna s malým vletovým otvorem ve spodní části, ve které jsou umístěna bidélka k sezení.

Sýkorky často využívají také prázdné hnízdní budky. Pokud se jim zalíbí, použijí je na jaře k vysezení svého potomstva. Využijte příležitosti a připravte nové již nyní.

  1. Nenabízejte jim to, co chutná vám
    Solené oříšky, uzeniny a zbytky jídel z kuchyně sice ptáčata nezabijí, mohou jim však rozladit jejich citlivé trávení, které by při omezené pestrosti krmení mohlo selhat. Nepoužívejte krmítko jako koš na kuchyňské odpadky a nabídněte je raději někomu, kdo ve vašem okolí chová hospodářská zvířata.

Chcete-li být nápomocní, přidejte do krmítka raději grit. Antuka, hrubozrnný říční písek, drcené dřevěné uhlí či drobné tříděné kamenivo pomohou některým druhům ptáčat při trávení. Všechno, co v létě sbírají ze země, může být pro ně zpod sněhu nedostupné.

10.Vzdělávejte se
Pokud vás ptáčata na vašich krmítkách zaujala, navštivte knihovnu a dočtěte se o druzích žijících u nás více. Budete vědět, jak jim můžete pomáhat i mimo zimní sezónu a naučíte se poznávat ptačí život na každém kroku. Zajímavé informace naleznete také v časopise Ptáci České ornitologické společnosti na stránce www.vtaky.sk či na stránce www.snaturou2000.sk Slovenské agentury životního prostředí.

- Reklama -magazin
- Reklama -magazin

Redakce doporučuje

Články autora